Vilken älgstudsare ska du välja?

Nu när det här skrivs är det ett tag kvar till älgjakten, men för alla som nyss tagit sin jägarexamen kan tiden innan jakten vara ett bra tillfälle att fundera över vilket första vapnet ska bli. Ska man jaga älg är det klass 1-vapen som gäller, i dagligt tal kallat älgstudsare. Vilken älgstudsare man ska välja är dock väldigt omdebatterat och det finns lika många svar som åsikter…

Till att börja med är det inte det dyraste geväret som gör dig till en bättre jägare. Det sitter i ditt sinne, din förmåga att hålla dig kylig och fokuserad när det väl gäller. Det dyraste geväret i världen kan inte kompensera för att du viftar runt med vapnet om en älg dyker upp.

Sedan går det att lägga hur mycket pengar som helst, men mitt råd är att satsa en del av pengarna du tänkt lägga på riktigt bra kläder och kängor. Du kommer sitta still på pass betydligt mer än vad du får skjuta.

Därefter ska du leta efter ett gevär som passar dig och dina förutsättningar. Vikt och anpassning till dig och din kropp är det absolut viktigaste. Välj ett första stryktåligt gevär, gärna i komposit. Satsa på ett bra sikte, men köp inte överdrivet dyrt. De flesta sikten i prisklassen runt 5000 kronor levererar. Ska du använda bössan till mer än älgjakt så fundera över om du behöver ett sikte med bra ljusinsläpp.

Sedan kommer frågan till ljuddämpare eller inte. Jag är en stark förespråkare av att ha ljuddämpare. Det minskar rekyl och gör ett eventuellt andraskott säkrare. Dessutom minskar eller försvinner mynningsflamman, så vid mörkerjakt har du ytterligare en fördel.

Val av ammunition är viktigt, men långtifrån det viktigaste. Dock kan du behöva leta dig upp i kaliber om du ska jaga högvilt, särskilt vildsvin och älg. Alla klass 1-studsare är godkända för älgjakt och vildsvinsjakt, men det betyder inte att alla kalibrar levererar.

Till sist, jakt är förvisso till stor del en materialsport, men återigen är det du som är skillnaden. Antal timmar på skjutbanan gör dig till en bättre skytt, inte om det står ett särskilt märke på geväret. Samma sak med din förmåga att hålla dig kylig när det väl gäller, den förmågan påverkas inte ett dugg av vilket gevär du har.

10 Kommentarer on “Vilken älgstudsare ska du välja?

  1. Valet av kula är viktigare än valet av kaliber så där är min personliga åsikt att du har helt fel, du kan inte kompensera dåligt skytte med grövre kaliber, välj en snäll kaliber 6,5 , 308 ,8*57 det beror på vad och hur du tänker jaga drevjakter eller långhållsjakt …

  2. Tack Krister, bra input. Det är helt rätt att man inte kan kompensera dåligt skytte med grövre kaliber, det var egentligen inte det jag menade. Men grövre kaliber minskar risken för eftersök, så länge som skytten är kapabel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait