Så tar du jägarexamen

Är du intresserad av att börja jaga? Då måste du ha jägarexamen, åtminstone om du vill bedriva jakt självständigt.

Jägarexamen är inte helt lätt att ta, vilket det inte heller ska vara. Du behöver plugga en del och lära dig hantera vapen säkert. Det är förstås mycket bra att det är en gedigen utbildning, inte minst av respekt för de vilda djuren och för att det trots allt handlar om att hantera dödliga vapen.

Det är dock ingen tvekan om att det är roligt att ta jägarexamen. Det är lärorikt, du lär träffa (dock inte med vapnen) många trevliga människor och även om du aldrig skulle jaga en enda dag efteråt har du ändå med dig många nyttiga kunskaper.

Jägarexamen gör inte att du per automatik får köpa vapen. För att få vapen för att jaga måste du söka vapenlicens hos polisen och de gör en individuell prövning för varje vapenansökan.

Utbildningen slutar förstås inte när du tagit examen och skaffat den utrustning du behöver. Det är då lärandet verkligen börjar, när du ska omsätta teoretiska kunskaper i praktiken och få lära dig allt som utbildningarna inte innehåller.

Att hitta en bra teoretisk utbildning är inte svårt, det finns många varianter och det handlar mest om att hitta den utbildning som passar dig bäst. Det finns renodlade elektroniska utbildningar och det finns helt och hållet lärarledda. Det finns också kombinationer och det kan löna sig att göra lite efterforskningar.

I grund och botten handlar det dock om att inte stressa igenom teorin. Det är en hel del att läsa in och som vanligt med allt man ska lära sig måste man repetera och repetera. Teoriprovet är numera digitalt.

Den praktiska delen består av tre praktiska prov (om du vill ha en komplett jägarexamen):

  • Hagelgevärsprov
  • Grundprov kulgevär
  • Högviltprov kulgevär

En stor del av de praktiska proven handlar om själva skyttet, men minst lika viktig och omfattande är den säkra vapenhanteringen. Kan du inte hantera vapnet säkert kommer du garanterat inte bli godkänd.

Hoppas det här gav en liten översikt – lycka till med jägarexamen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait