Skotträna din hund

En viktig del i att träna en jakthund är att den inte ska vara rädd för skott. Det ska man förstås inte stressa med och jag har några enkla knep som jag tror fungerar bra för alla sorters hundar.

Till att börja med bör du inte smälla på med hagelbrakaren eller älgstudsaren direkt – och absolut inte i närheten av hunden. Börja istället med .22an och låt någon hjälpa dig. Skjut på avstånd och invänta att hunden närmar sig (den som hjälper dig kan gott gå från 100 meter och uppåt vid första skottet). Låt hunden passera, skjut ett skott till när den kommit en bit ifrån och promenera fram och tillbaka.

Låt det ta tid och läs noga av hunden. Blir den trött eller orolig så pausa och återuppta senare. Reagerar hunden inte alls på .22an så kan du gott gå upp i kaliber – en öka avståndet.

Ett annat välbeprövat sätt är att ta med hunden till skjutbanan. Parkera en bra bit ifrån och gå sedan mot skjutbanan. Observera hur hunden reagerar och var noga med att inte själv reagera vid skott. Gå bara lugnt. Samma sak här, blir den orolig så gå tillbaka – men absolut inte med en gång det smäller. Gå lite till och vänd naturligt.

Är den lugn så närma er skjutbanan ännu mer, men ta god tid på er. Gå förbi skjutbanan om det är möjligt, vänd längre fram och ta en promenad tillbaka. Låt hunden sitta i bilen ett tag om det går och den är lugn, där är smällarna dämpade. Låt allt vara så naturligt som möjligt, som vilken annan promenad som helst.

Glöm inte att upprepa med jämna mellanrum, hela tiden med stenkoll på hundens reaktioner. Avbryt om det blir för mycket och återuppta längre fram. Din hund kommer vänja sig och blir dessutom betydligt mer motståndskraftig mot fyrverkerier och andra höga smällar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait