Vikten av en bra jaktkniv

För jägaren går det inte att understryka vikten av en bra kniv. Kniven är lika central i jakten som gevären och precis som med gevären måste man ta hand om sin kniv. Med rätt kniv och som är väl underhållen går jakten smidigare och risken för skador minimeras.

Inför varje jaktsäsong är det läge att se över sina jaktknivar. Precis som alla knivar behöver jaktknivar lite underhåll och omvårdnad. Väder, vind och användning sliter på knivarna och därför är det bra att se över varje år så det inte finns några skador.

Regelbunden slipning förhindrar att kniven blir slö och det går även att få bort mindre skador på bladet. Är du ovan vid slipning går det att lämna in även jaktknivar för rätt underhåll.

En jaktkniv har många användningsområden

Jaktknivar kan används på många olika sätt och det finns de som är bättre för vissa arbetsmoment. För jägaren handlar det om allt från att tälja grillpinnar till att ta ur djuren, flå och slakta. Vissa knivar är väldigt mångsidiga och kan användas till allt. De blir dock sällan bäst på allt, utan lagom bra på mycket. Beredd har ett brett utbud av jaktknivar för olika tillfällen.

Det är viktigt att hitta rätt kniv som passar dig personligen. Att den är greppvänlig är en av de främsta egenskaperna. Då minskar risken för att slinta vilket kan skada såväl person som köttet på bytet. En del knivar riktar sig till mer erfarna jägare. Bland annat saknar vissa parerstänger, den varianten lämpar sig mer för den som har vana att hantera knivar i skog och mark.

Sedan finns det knivar med specifika användningsområden, som flåkniv eller filékniv. Många jägare köper ett separat slaktset för att användas när de ska slakta. Andra kan behöva mer specifika modeller, som stickkniven om du är eftersöksjägare.

Material och längd har betydelse

När du ska välja kniv behöver du också fundera över vilket material du ska välja. Rostfritt är alltid användbart för den som är ute i alla väder, medan kolstål kan hålla skärpan bättre men riskerar att rosta. Jaktknivar i kolstål har fördelen att det är lätta att slipa och därmed hålla vassa.

Längden på bladet är också viktigt att fundera över. Långa blad är svårare att hantera, men mer användbart om du ska avfånga ett djur. Viltets storlek har en betydelse, för större vilt kan en längd på upp mot 15 centimeter vara att föredra. Runt 10 upp till 13 centimeter för medelstora djur. Det är även en lämplig allroundlängd. Är det mindre byten som kaniner eller fågel kan det räcka med upp till runt 9 centimeter.

Till slut handlar det också mycket om att välja en kniv som du trivs med och som är lätt att underhålla. Snåla inte utan investera i en med kvalité. Det kommer du inte att ångra.

Att bära kniv som jägare, vad säger lagen?

Lagen om förbud gällande knivar och andra farliga föremål (1988:254) eller kort knivlagen som den brukar förkortas är tydlig med att knivar inte får bäras hur som helst. Det kunde ställa till det för jägare men Högsta Domstolen gjorde ett förtydligande i mål B 2094-14. Förtydligandet innebär att det klargörs att jägare kan bära kniv i skog och mark eller på allmän plats om det är befogat.

Det är bra att vara observant på hur kniven är utformad. Vissa varianter som överlevnadsknivar eller stiletter kan räknas som vapen. Framför allt om en jägare vistas på platser där det finns många människor. Men som jägare är det sällan det utgör ett problem då jaktkniven har ett uppenbart och befogat syfte om du är i skog och mark, eller är på väg från och till jaktmarkerna.

1 Kommentar on “Vikten av en bra jaktkniv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait