Så blir du en bättre skytt

Så här dags brukar jag spendera extra mycket tid på skjutbanan. Inte minst för att det är hög tid att skjuta tre godkända serier för att visa jaktlaget. Inte alla jaktlag har krav på detta och i mitt fall har jag haft två olika lag under lång tid som haft lite olika krav – och då är det lika bra att gå på det högsta kravet för båda lagen.

Samtidigt är jaktlagens krav underordnade det faktum att du har en moralisk skyldighet att hålla ditt skytte uppdaterat. En bra jägare slipar alltid sitt skytte för att i största möjliga mån undvika skadeskjutningar.

Förmågan att träffa rätt är en färskvara och för att hålla din förmåga slipad finns det bara ett sätt. Du måste helt enkelt öva. Att spendera mycket tid på skjutbanan är helt enkelt det enda sättet att bli bra.

Förutom att öva på egen hand är det aldrig fel att boka tid med en duktig instruktör. Alla är dock inte lika bra så förhör dig noga med andra i kretsen eller dina jaktkamrater för att hitta någon som verkligen vet hur man hjälper andra att bli en bättre skytt.

Sedan finns det en hel del grundläggande teknik som du kan både läsa på om och praktisera på skjutbanan. Att hitta lugnet i sitt eget skytte kanske är den viktigaste egenskapen. Den som stressar och inte tar det lugnt kommer ha svårare att träffa rätt.

Glöm inte heller att vara noga med inskjutningen. Jag skjuter förmodligen in oftare än jag behöver, men då kan jag också vara säker på att skotten sitter där de ska. Det kostar en slant att skjuta upp några extra patroner, men det tycker jag det är mer än värt.

En sista sak som jag diskuterat mycket med mina jaktkamrater är vikten av att ha starka armar. Ett gevär väger och ju starkare du är desto längre orkar du hålla geväret stabilt. Det här tror jag inte att man ska underskatta. Se själv om du skjuter ett antal serier på raken – de flesta skotten träffar bättre i början.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait