Träna jakthunden

Jag har nyligen skaffat en ny hund (nr två i flocken) och den här gången blev det en jakthund. Rasen heter Gonczy Polski och är en fantastiskt fin hund som driver vildsvin, hjort och älg. Han är fyra månader och jag kommer dela med mig av resan för att göra honom till en trygg och lugn jakthund.

Jag insåg redan innan vi bestämde oss för ytterligare en hund att det här kommer att bli ett spännande äventyr, men också mycket jobb. Som med så mycket annat i livet krävs mycket tålamod och att lära sig förstå hundar är en hel vetenskap. Det hjälper förstås att ha haft hund tidigare, men vi har aldrig haft två hundar och även där fanns det mycket att lära.

Introduktionen av vår nya hund gick rätt bra, även om det fortfarande efter två veckor är en del bråk mellan hundarna. Vår första hund är tre år och en stabil, lugn tik, men även hon kan bli rätt hård när valpen försöker stöka runt.

Här gäller det att vara bestämd och konsekvent. Hundarna måste få göra upp, men det ska aldrig gå överstyr och bli bråk mellan dem. Risken för skador finns trots allt där och hundarna måste också lära sig vad som är acceptabelt i vår flock.

Nu ägnar vi oss mycket åt det grundläggande. Inkallningen har vi lagt fokus på och kommer lägga ännu mer fokus. En jakthund ska kunna gå själv och alltid komma på inkallning, oavsett vilka andra distraktionsmoment som finns. Det är en av vår nya hunds stora utmaningar, han gillar nämligen att jaga våra katter. Just nu finns det inget roligare i hans liv än att sätta efter katterna, vilket han inte får.

Vi jobbar med distraktion och belöning när han släpper fokus på katterna, och än så länge har vi haft relativt begränsad framgång, men återigen är det tålamod som krävs. Det kan förmodligen ta veckor innan de kan mötas utan att han jagar iväg. Risken finns att hans jaktinstinkter alltid tar över, så vi får se.

Att prägla närhet och fokus på oss är en annan stor del i vår träning just nu. Han håller sig nära och här behöver man ha balans mot ensamträningen, som också är viktig. Det går långsamt framåt och i perioder är det inga problem att lämna den här killen ensam, men han är också utforskande och biter på lite väl mycket.

En kul detalj är att han är en samlare. Till skillnad från många andra valpar som snor en toffel för att tugga på samlar den här unge hanen på sig tofflor och vad han än får tag i. Allt ska till ”boet”. Någon gång längre fram kommer vi att öva på att lämna tillbaka och städa, men just nu är det bara vänliga men bestämda markeringar att det inte är okej.

Som sagt så kommer jag återkomma till träningen och uppfostran av vår nya jakthund och även om det är mycket jobb så är det fantastiskt kul. Gillar du att jaga så kan jag verkligen rekommendera att skaffa egen jakthund. En bonus är att man får, om man tränar på det, direkt tillgång till en eftersökshund.

6 Kommentarer on “Träna jakthunden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait