Att gå som hundförare

Att gå som hundförare har både för- och nackdelar, men det är fantastiskt kul och något jag hoppas alla som jagar kan åtminstone få pröva på någon gång.

Till att börja med är det fysiskt krävande. Det går aldrig att säga hur hunden går eller var drevet tar vägen, och alla drev är olika. Visst har vi GPS och pejl till hjälp, men likväl behöver man som hundförare positionera sig utifrån vart drevet går, men också så att man kan invänta hunden i bakspåren när den släppt.

Därför gäller det givetvis att klä sig rätt. Inte för varmt – men inte heller för kallt. Kläderna behöver andas så bra som möjligt och det måste gå att knäppa upp. Hundföraren måste också ha vätska med sig, oavsett om det är varmt eller kallt. Kom ihåg att du förlorar mycket vätska även i kyla.

Säkerheten är givetvis grundläggande. Hundförarväst är nödvändigt och den måste vara väldigt synlig. Att sedan kommunicera var man är, vilken riktning man går i och när man närmar sig ett pass är grundläggande.

Hunden ska också synas – och skyddas – så se till att ha en hundväst som verkligen skyddar och syns. Det är en djungel av olika västar, så gör dina efterforskningar grundligt. Hunden måste kunna vara rörlig och västen får heller inte bli för varm. Mer om det i ett kommande inlägg.

Just kommunikationen vet jag att det debatteras en del kring, men min grundfilosofi är att det är hundföraren som pratar och passkyttarna är så tysta de kan. Sedan bör hundföraren minska kommunikationen om det börjar hetta till. Påskjutna djur ska givetvis ropas ut i radion direkt.

Hundföraren behöver också vila efter ett tag, så planera jakten så gott det går med tanke på både hund och hundförare. Bättre att ta lite mindre såter och ta en kort paus innan ni återupptar. Hunden kan visserligen dra fram och tillbaka över flera såtar, så vad som helst kan hända.

Mycket av hundförarens arbete sker förstås innan jakten. Att öva på inkallning är otroligt viktig, men också på att släppa även efter att man kopplat. Hunden måste känna sig trygg i att komma tillbaka och att det roliga inte tar slut direkt.

Vad har du för erfarenheter av att vara hundförare?

1 Kommentar on “Att gå som hundförare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait