Älgen är skogens konung

Ingen tvekan om att detta mäktiga djur är skogens konung. Man kan via grottmålningar bevisa att älg har jagats åtminstone sedan stenåldern, men förmodligen längre än så.

Starten av älgjakten, som i år tidigarelades, är för många jägare årets höjdpunkt vad det gäller jakten. Även om antalet älgar har minskat radikalt de senaste åren är det fortfarande en populär jakt.

Älg är också svårt att missta för någonting annat, även om långt ifrån alla jägare kan med säkerhet och enkelhet skilja ko från kviga. Tjur och kalv är förstås enklare, men som alltid gäller att man ska vara helt säker på att man vet vad man siktar (och skjuter) på.

Älgjakten kan gå till på olika sätt, men drivande (och helst ställande) hund är vad jag har varit med på mest – och tycker är mest spännande. I det fallet är de flesta närvarande jägare passkyttar (egentligen alla förutom hundförare) och att följa hundföraren på radion är spännande – inte minst när han eller hon rapporterar att de börjar närma sig.

Att höra hunden få ett upptag höjer förstås pulsen på alla, särskilt de som sitter i närheten och hör hunden komma allt närmare.

För jakt på älg gäller studsare klass ett.

Har du några minnen från älgjakt att dela med dig av?

5 Kommentarer on “Älgen är skogens konung

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait