Välja vapenskåp

Att välja vapenskåp är ett av de viktigaste valen en jägare gör. Delvis på grund av att många gånger köper man bara ett vapenskåp, såvida man inte köpt fel från början. Vapenskåp kostar en hel del och väljer du rätt från början så har du troligen köpt ett vapenskåp som du kan ha under väldigt lång tid.

Som tur är finns det inte vansinnigt många val att göra, men några saker bör du tänka på och här är mina erfarenheter av att välja vapenskåp.

Tänk igenom storleken

Även om du är ny som jägare så snåla inte på storleken. Om du gillar att jaga, vilket de allra flesta gör som kommit så långt att de tagit jägarexamen, så kommer du förr eller senare att vilja ha fler vapen. Se därför till att, förutsatt att du har råd, kosta på dig ett lite större vapenskåp. Gärna med plats för sex vapen, som idag är den normala gränsen för hur många vapen du får ha i din vapengarderob.

Det är också många gånger praktiskt att förvara mer än bara vapen i skåpet. Ammunitionen måste inte förvaras i vapenskåpet, men av praktiska skäl kan man gott ha den i närheten av vapnen. Andra saker jag förvarar i skåpet är mina knivar, ljuddämpare och rengöring. Dessutom har jag en liten brandsäker box för förvaring av andra värdesaker.

Gå på 150kg eller mer

Väger skåpet mer än 150kg behöver det inte bultas fast, men jag har bultat fast mitt ändå, trots att det väger en bra bit över 150kg. Fördelen med ett tungt skåp är precis vad det låter som, ingen plockar med sig det utan vidare. Har du dessutom bultat fast det har du gjort det ännu svårare för eventuella banditer att försöka ta med sig skåpet.

Kodlås eller nyckellås

Här är jag lite ambivalent. Jag valde kodlås för att jag inte behöver skydda en eller ett par nycklar. Nycklarna får inte förvaras i närheten av skåpet. Kodlås betyder dock att det är en komponent som kan gå sönder, och det vill man inte vara med om. Men jag tror risken är minimal och kan leva med den. Batteriet går att byta från utsidan och än så länge (peppar, peppar) har det fungerat. Koden är tillräckligt lång och komplicerad för att det ska vara väldigt svårt att pröva sig fram (det tar längre tid än att skära sig in i skåpet).

Sedan är det givetvis bekvämt med kod, ingen nyckel att hålla ordning på och det går snabbt att öppna. Jag har haft det här skåpet i åtta år och bytt batteri en gång, vilket är ett gott betyg.

Certifierat

Ingen tvekan här. Skåpet måste ha rätt säkerhetscertifikat för att vara godkänt.

Olika märken och jämförelser

När du väl funderat över ovanstående så är det bara att börja jämföra pris och märken. I stort sett är många av skåpet väldigt likvärdiga, men det som skiljer är hur rymliga de är och hur bra omdömen de får. Gör din hemläxa och läs igenom omdömen såväl som recensioner. Det är inte vansinnigt många saker att fundera över som sagt, men tänk på att skåpet troligen ska vara hos dig länge.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait