Därför behöver du den bästa vakuumförpackaren

Jagar man bara någon enstaka gång kan man klara sig utan, men så fort du kommer upp i att fälla mer än något enstaka djur så blir en bra vakuumförpackare nödvändigt. Naturligtvis vill vi alla ha den bästa vakuumförpackaren, men det behöver inte betyda den dyraste eller ens den med flest funktioner eller kapacitet.

Istället ska du tänka på dina behov och hitta en maskin som stämmer väl utifrån vad du behöver. Ska du förpacka en hel älg i delar kommer du behöva en riktig arbetshäst och då är det antagligen någon av de dyrare modellerna. Är behovet mindre än så kan du med fördel titta på mellanklassen. Gå inte på budgetvarianterna, vad jag har hört av mina jägarvänner som prövat kommer man ångra sig när förseglingen släpper eller vakuumpackningen bara blir halvdan.

När jag gjorde min research var det några saker som stack ut och som jag inte ville kompromissa med. Bland annat ville jag ha en maskin som kommer från ett hyfsat stort märke så att det inte blir svårt att hitta nya rullar när det är dags att fylla på. Dessutom ska den vara lätt att rengöra och ha ett gott renommé vad det gäller hur väl förseglingen håller och hur bra vakuumpackningen blir.

För min del föll valet på en OBH Nordica, som låg på lite strax över en tusenlapp (det är den du ser på bilden). Den är lite plastig, men gör jobbet väl och det enda jag känner att jag inte är nöjd med är knapparna som håller locket på plats när man väl ska försegla eller packa. De är tröga och det smäller till när man väl öppnar. Kanske är det för att maskinen ska kunna stänga ordentligt, men jag tycker det borde finnas bättre lösningar.

Hittills har inte en enda försegling/fog släppt och vakuumförpackningen har fungerat väldigt väl. Något enstaka fall har jag sett att det är en och annan luftbubbla, men normalt sett ser det ut att vara väldigt tätt och fint. Det kött jag har vakuumförpackat har ibland fått ligga i kylskåp eftersom det har varit för varmt för att hänga (och nej, jag har ingen viltkyl – ännu) och efter infrysning och upptining har jag inte sett några tecken på att mörningen i vakuumförpackning inte skulle ha fungerat.

Observera att kött som ligger i kylen i vakuumförpackning kan bli mörkare i färgen eftersom inget syre kommer åt. Och ju längre du kan möra i en vakuumförpackning desto bättre, men du får själv avgöra hållbarhet och lära dig av erfarenhet. Fryser du i vakuumförpackning kommer du få betydligt bättre hållbarhet än om du inte vakuumförpackare, och du minskar risken för frostskador då rullarna som används har en betydligt tjockare och mer hållbar plast än vad vanliga fryspåsar har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait