Vårbockjakt eller inte

Efter ett regeringsbeslut ska det från och med kommande jaktår bli tillåtet att jaga rådjursbock från 1 maj till 15 juni. Något som väcker starka reaktioner runt om i landet. Jag är kluven och har inte helt bestämt mig för vad jag tycker om det här, men jag lutar åt att tycka att det är en dum idé.

Visserligen ska det finnas rätt gott om rådjur just nu, men det kan fortfarande åtgärdas på hösten. Bockarna brunstar i augusti och det är därför den gamla vanliga bockjakten startar i slutet av brunsten. Att skjuta av dem tidigare än brunsten gör att det helt enkelt finns färre bockar när det är dags för avel, så att säga.

Dock är jag för frihet under ansvar, men tyvärr är det långtifrån alltid det fungerar. Den sida som argumenterar för vårbockjakt i hela lander har just det som argument, att viltvårdande jägare inte skjuter av de bästa bockarna ändå under vårbockjakten. Vilket jag tror är alldeles sant, men samtidigt vet jag att långtifrån alla jägare är dels tillräckligt pålästa och dels är inte alla intresserade av långsiktighet. Många vill helt enkelt jaga så mycket det går, och just därför lutar jag mot att det är en mindre bra idé.

Visserligen känns det ibland som att det är väldigt långt till bockjakten, men som tur är finns det vildsvin att jaga året runt. Dessutom kan det vara skönt att ha ett litet avbrott i jagandet och ägna sig åt övningsskytte.

Vad har du för tankar om vårbockjakt i hela landet?

2 Kommentarer on “Vårbockjakt eller inte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait