Ny som jägare?

Efter att ha tagit jägarexamen börjar den verkliga utbildningen. Jägarexamen är en omfattande utbildning, men det är först när man börjar jaga som de teoretiska och praktiska kunskaperna man skaffat sig under utbildningen prövas på riktigt. När du väl börjar jaga står du inför ett antal nya situationer, inte minst när du fällt ditt första vilt.

Men vart börjar man?

Enklast är förstås om du har någon erfaren jägare i din närhet, något som många faktiskt har. En av anledningen till att börja jaga kan vara just att någon släkting eller vän jagar. Då är det oftast enklare att komma igång. Men vad gör man om man inte har någon att fråga? Hur kommer man ens med i ett jaktlag?

De olika lokalavdelningarna för jägareförbunden har många gånger aktiviteter för nyblivna jägare, så det kan vara en plats att börja på. Eller fråga andra i din närhet. Även om de inte själva jagar kanske de känner någon jägare. Tvärtemot vad många tror så är många jägare väldigt öppna och välkomnande. Det finns förstås väldigt slutna sällskap, men enligt min erfarenhet är jägare glada att få lära andra, och dessutom handlar det om att fortsätta förvalta generationers kunskap.

Det går förstås, som med så mycket annat, att använda nätet. Läsa bloggar som den här, eller se på filmer för att skaffa mer kunskap, är ett nog så bra sätt för att bygga på kunskaperna. Men du måste ut i naturen. Även om du inte har någonstans att jaga i början så se till att komma ut och bara observera djuren. Leta efter spår, spillning och se om du kan vara tyst nog för att oupptäckt få se en älg, ett rådjur eller ett vildsvin. Använd dig av vad du vet om djuren och planera ett par besök i närmaste skog. Var väl förberedd och ta med kikare och kamera. Givetvis tar du med dig allt annat du behöver för vilken skogstur som helst (mat, vatten, rätt kläder, regnskydd, mobiltelefon) och njut av upplevelsen.

Dessutom är du varmt välkommen att ställa frågor här.

2 Kommentarer on “Ny som jägare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait