Alla jägare behöver en köttkvarn

Bland allt man behöver som jägare är en bra köttkvarn något av det kanske mest nödvändiga, åtminstone om du tänkt slakta själv någon gång. Att kunna mala ner kött till färs är inte bara nödvändigt, det är också ett bra sätt att verkligen ta tillvara på hela djuret.

En kvarn kan också användas till att göra egen korv och att blanda in fett i fettsnåla köttdetaljer, exempelvis göra högrevsfärs med bacon är perfekt när du vill grilla den perfekta hamburgaren.

Så vad ska man då tänka på när man köper sin första köttkvarn?

Jag gjorde en ordentlig djupdykning i ämnet och insåg att det fanns väldigt mycket att tänka på. Utbudet är enormt och det finns kvarnar i alla möjliga storlekar. Här är några av de saker jag lärde mig:

Manuell eller elektrisk

Om du inte är enormt stark eller letar efter ordentliga träningsutmaningar så gäller elektrisk. Och ju starkare motor desto bättre. Du vill inte hålla på att stanna och rensa eventuella senor som fastnar för att kvarnen är för svag.

Plast eller metall

Välj bort kvarnar som har plast eller något annat material än metall. Metall håller bättre och orkar mer. Se bara till att det är delar som är lätta att plocka loss och rengöra.

Ljudnivå

Helst vill man kunna testa det här, men kolla specifikationerna. En köttkvarn kan i värsta fall låta som när ett jetplan startar. Du vill verkligen hålla ner ljudnivån, särskilt när du har mycket kött att mala.

Tillbehör

Här finns det en hel del att välja på. Men om du kan få med tillbehören för korvtillverkning och minst ett par olika hålskivor så är det bra. Även om du inte ska börja med att tillverka egen korv direkt så vill du ha möjligheten i framtiden.

Som synes ovan finns det en hel del att tänka på. Jag har medvetet inte valt att prata pris, det är förstås något som spelar in – men välj inte budgetvarianterna med tanke på egenskaperna ovan. En kvarn ska du dessutom ha länge och man får (oftast) vad man betalar för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait