Vidareutbilda dig som jägare

Trots att jägarexamen är omfattande är det förstås inte så att man kan allt som finns att kunna om att jaga efter att ha tagit examen. Man blir aldrig färdigutbildad som jägare, det kommer alltid finnas mer att lära och dessutom specialisera sig på.

Jag gick nyligen en utbildning för viltundersökning, en utbildning som är till för att den som blir färdig viltundersökare ska kunna göra en första undersökning av vilt som ska säljas till vilthanteringsanläggning. Det var en riktigt bra kurs som inte bara lär ut vad som krävs för att lämna djuren till försäljning, utan framför allt blir man bättre på att upptäcka sjukdomar hos viltet.

Utbildningen för viltundersökare bestod av två delar, en teoretisk och en praktisk. Teorin var relativt omfattande, även om det lätt skulle gå att spendera ett par dagar bara på att läsa på om alla sjukdomar. Som tur är det relativt ovanligt med sjukdomar i det vilda, men det förekommer och det är oerhört värdefullt att se tecknen.

Bara en så enkel sak som att kolla klövarna för att se om de har slitits ojämnt är någonting som jag aldrig gjort eller ens tänkt på. Ojämnt slitna klövar kan indikera sjukdom, exempelvis att djuret har haltat av olika skäl – det skulle kunna ha en gammal skottskada.

Det är dock långt ifrån den enda kurs man kan gå genom något av förbunden. Sjukvård i det vilda, jaktledare, eftersök, och många andra utbildningar finns att gå. Det spännande är att med fler utbildningar i bagaget inser man att det finns ännu mer att lära.

Nästa jag planerar att gå är vård i det vilda, där vår för både hund och människa ingår.

Har du planerat in några vidareutbildningar?

Här hittar du Svenska Jägareförbundets utbildningar

Här hittar du Jägarnas Riksförbunds utbildningar

1 Kommentar on “Vidareutbilda dig som jägare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait