Lägga viltspår

Har du en jakthund så vet du hur spännande och kul det är att lägga viltspår för hunden. När jag började med det insåg jag snart att det fanns många olika sätt, och några fungerar bättre medan andra är svårare men kanske bättre på sikt. Här är några av mina erfarenheter.

Jag började med att bara dra ett kort spår med en vildsvinsklöv, efter att min hund fått bekanta sig med klöven. Spåret drog jag med klöven i ett rep och första testet var bara några meter. Det tog han direkt. Jag utökade med tjugo och sedan fyrtio meter. Inga problem.

Därefter gjorde vi ett litet uppehåll på ett par dagar, sedan tog jag ett korsspår (drog klöven över den stig jag tänkte vandra på) och gjorde det svårare genom att gå över stock och sten. Cirka hundra meter – och det var inte heller några problem. Tog något längre tid för honom på slutet att lokalisera exakt vad klöven låg, men den satt till slut.

Efter detta utökade jag med blod. Blodet jag använde var vanligt blodpulver (för djur) utblandat med vatten. Lite blod i början på spåret, sedan skvätte jag lite ungefär var tionde och tjugonde meter. 300 meter spår var inga problem för hunden och här släpade jag klöven parallellt med blodspåret.

Jag märkte dock en stor skillnad när jag använde blod. Min hund fick upp spåret redan långt innan platsen jag lagt det. Han fick full fart över hundra meter från platsen där det började.

Nu ska jag testa att förlänga tiden jag väntar. De första gångerna har jag väntat 1-2 timmar, men nu går jag upp till fem, sex timmar och sedan ska jag testa dygnslånga uppehåll. Jag vill kunna hitta den bortre gränsen för vad han klarar av och just nu är jag väldigt entusiastisk över hur väl det har gått.

Dock tror jag att han kan följa även mitt spår, så jag ska låta någon annan lägga ett par spår. Hur det än är med den saken så är det otroligt roligt att se när ens jakthund spårar.

1 Kommentar on “Lägga viltspår

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait