Tips för att jaga vildsvin

Vildsvin finns det fortfarande gott om och vildsvin är populärt att jaga. Det är dock allt annat än lätt att jaga vildsvin – och de är dessutom svåra att könsbestämma vilket ökar risken för felskjutningar. Här har jag samlat lite tips utifrån mina erfarenheter.

Börja med att observera

Om du är ny och ska börja jaga vildsvin så ge dig inte ut för att jaga direkt. Börja istället med att sätta dig för att observera djuren. Bäst fungerar det förstås vid en åtel dit de ändå kommer och äter. Ta inte ens med geväret de första gångerna. Har du mörkersikte kan du ta med det separat, eller en bra mörkerkikare.

Ta tid på dig och studera hur de ser ut. Det är svårt att se skillnad på galt och sugga/gylta, men har du tur och får se båda på samma kväll kommer du se skillnaderna. Suggan är betydligt rundare och galten har både en tydlig pensel och ju äldre den är desto tydligare kommer du se de större betarna. Notera att suggor och gyltor har en liten hårtofs på buken som man kan missta för pensel.

Ha tålamod

Det är inte bara att gå ut i skogen och hämta hem djuren. Även om du har en åtel är det inte säkert att de kommer varje kväll. De kan vara otroligt svåra att förutse så beväpna dig inte bara med geväret utan också med mängder av tålamod. Har du följt ovanstående råd att sitta och observera så kommer du ha lättare att förutse när de kan dyka upp, men ingenting är säkert.

Lär dig också var de rör sig på din jaktmark. Att spåra vildsvin utan hund är svårt, men du kommer hitta bök och spillning när de rör sig.

Använd tjära

Tjära vid åteln tycker de om och det lockar lång väg. Även vissa doftämnen (finns att köpa i sprayform) kan hjälpa till och det skadar inte att placera ut en majsbomb ibland.

Öva skytte

Något man aldrig kan göra för mycket. Även om du sitter stillasittande vid en åtel kan det gå fel, särskilt om du blir nervös. Använd skjutstöd och se till att du vet var du ska sätta skottet. Tänk på att om du sitter högt upp kan vinkeln påverka hur effektivt skottet sitter. Öva in ett andraskott om det skulle behövas. Ett eftersök efter en skadeskjuten galt nattetid är inte det roligaste man kan ägna sig åt.

Tänk på vinden

Vindriktningen är något av det viktigaste du måste ha koll på när du jagar vildsvin. De kommer känna vittringen av dig om du sitter i fel vindriktning och då dyker de inte upp.

Har du fler tips så dela gärna med dig. Och skitjakt!

1 Kommentar on “Tips för att jaga vildsvin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait