Vinterjakt – tänk på det här

Vintern är en fantastisk tid att jaga på. Nu när snön har lagt sig över stora delar av landet är det perfekt läge att ge sig ut att jaga – inte minst för att spår syns så mycket bättre i snö. Dock är jakt på vintern annorlunda mot att jaga under resten av året. Här är några saker att tänka på.

Se till att inte frysa

Uppenbart kanske, men på vintern är det inte frågan om man börjar frysa, utan om när. Du kan dock förlänga tiden du kan sitta på pass om du är väl förberedd. Rätt utrustning, som värmeväst och handvärmare, hjälper förstås – och att ha något varmt att dricka. Men också sittunderlag och gärna även sittunderlag att sätta fötterna på. Kylan letar sig in i fötterna från marken, och även om du har bra kängor eller stövlar kommer du börja frysa om fötterna ifall kylan får direktåtkomst till dina kängor.

Vinterkamouflage

Troligen är du normalt sett grönklädd när du jagar, vilket fungerar som bra kamouflage i skogen alla andra årstider. Men på vintern syns du betydligt bättre om du är grönklädd, så se till att skaffa vinterkamouflage. Du behöver inte köpa helt nya jaktkläder, det finns överdrag för vinterjakt.

Tänk på säkerheten

Under vintern är du mer utsatt än andra tider på året, särskilt om du skulle råka gå vilse eller skadar dig. Jagar du ensam måste du tala om för någon annan när du tänkt vara ute och när du beräknar vara hemma igen. Se också till att mobilen är laddad, ha gärna med en powerbank och glöm inte att ha både vatten och mat så det räcker extra länge. Det kan även vara viktigt om du behöver ge dig av på eftersök; ett svårt eftersök kan ta timmar.

Se också till att undvika istäckta områden, risken är stor att isen är tunn och även om det inte är en djup sjö är det dumt att bli rejält blöt om fötterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait