Tips för att lägga spår

Om du som jag har en jakthund så vill du förstås att hunden ska tycka att det både är roligt och spännande att spåra. Jag har hållit på ett tag och nu lyckats få min jakthund att klara anlagsprovet för eftersök – och snart är det dags för öppenklass. Här har jag samlat några av mina tips för att lyckas lägga bra och intressanta spår.

Grunden i att lägga intressanta spår är variation. Nu finns det ett antal delmoment som hunden måste klara på prov (vilket blir en annan artikel), men när du tränar behöver du inte hålla dig till exakt de delarna. Allt som gör provet intressant för hunden gör att den tycker det är superkul att spåra tillsammans med dig.

Lägg därför inte bara vinklade spår. Prova en stor halvcirkel eller ett enda långt, rakt spår som plötsligt gör en återgång. Variera med blod och utan blod. Variera även belöningarna. Ibland kan det räcka med klöven/skinnet för att belöna, ibland ska du bre på med så mycket belöning att du skäms.

En annan sak är vikten av att faktiskt använda blod. Jag har använt mig av blodpulver som späds med vatten och jag har testat lite olika sammansättning. Ibland spär jag ut ordentligt för att göra det svårare och ibland går jag på doseringen. Jag har inte testat med bäckvatten vilket en del förordar, men tänker göra det också.

Ett annat bra tips är att låta någon annan lägga spåret åt dig. Är ni ett gäng jägare som har hundar så kan ni enkelt hjälpas åt, vilket uppskattas väldigt mycket av nybakade hundägare. Men det går förstås lika bra att be sin partner, syskon, kompis att gå med spårläggningen.

Variera också tiden innan ni börjar söka. I öppenklass som är målet för eftersöksträningen så måste spåret vara dygnsgammalt, 12-24 timmar. Men i början så bör du vänta en väldigt liten tid och inte ha så svåra spår. Du behöver inte ens använda viltdelar utan ta något som hunden gillar extra mycket.

Till sist, ge inte upp. Spårträning kräver mycket tid och det är ett utmärkt sätt att få hunden att tänka till och koncentrera sig. Många hundar uppskattar verkligen spårläggningen och ni får en trevlig stund tillsammans.

Gratis bilder av Spår

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait