Nytt jaktår – tänk på det här

Jaktåret startar 1 juli och slutar 30 juni. Det är med andra ord nytt jaktår och då finns det några saker du behöver tänka på:

 1. Statligt jaktkort
  Ska du jaga måste du ha statligt jaktkort. Kostnaden är 400 kronor och du förnyar ditt statliga jaktkort hos Naturvårdsverket.se. Tänk på att kortet ska medföras vid jakt.
 2. Nya jakttider
  Jakttider kan förändras och det är alltid någon liten ändring. Håll dig uppdaterad och kontrollera alltid en extra gång att det du tänkt jaga är jaktbart. Exempelvis Svenska Jägareförbundet har en sida med aktuella jakttider.
 3. Nya lagar
  Nya lagar tillkommer och gamla förändras. Nytt för i år är exempelvis slopandet av licens för ljuddämpare, något som lett till att många skaffat ljuddämpare till sin .22a. Det är ditt ansvar att hålla koll på nya lagar, något du kan göra tillsammans med jaktlaget. Eller helt enkelt läsa in dig på regeringens hemsida.
 4. Försäkringar
  Jagar du behöver du en försäkring. Vilken du ska ha är omöjligt att ge råd om, det är en utredning du måste göra själv. Ibland får du med en bra grundförsäkring genom medlemskap i något förbund eller förening, men se över dina försäkringar – helst innan det nya jaktåret börjar. Glöm inte att jämföra priser.

Sedan finns det förstås många andra saker som är bra att göra, som exempelvis:

Vapenvård

Håll dina vapen i gott skick så håller de mycket länge. En gammal grundregel säger att det inte går att vårda ett vapen för mycket, vilket är en sanning med modifikation – men du kan åtminstone vara noga med att rengöra och smörja med jämna mellanrum. Särskilt om du ska ställa in vapnet en längre tid, eller om du har varit ute i riktigt busväder.

Viltvård

Viltvården är en oerhört viktig del av en jägares åtagande. Inför det nya jaktåret är det ett perfekt läge att se över viltvårdsåtgärder. Inte minst saltstenar är viktigt under sommaråret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait