Olika former av jakt

För dig som jagat ett tag är det inga nyheter vilka olika sorters jakt det finns, men för nybörjaren kan det vara både förvirrande och oklart. Jag tänkte inte gå igenom alla former i det här inlägget, men istället börja berätta om mina tankar kring en av de vanligaste formerna: drevjakten.

Grundtanken med drevjakt är att driva djuren mot utposterade jägare. Jägaren sitter då på pass och inväntar så tyst han eller hon kan att djuren ska komma förbi.

Drevet kan ske på olika sätt, men i huvudsak handlar det antingen om en drevkedja bestående av drevfolket eller om hundar. Hundarna åtföljs oftast av hundförare, även om hundföraren också kan sitta på pass.

Drevjakten kan verka enkel, men det är inte direkt som att det bara är att promenera ut i skogen, driva lite djur och skjuta det man tänkt sig. Till att börja med är det inte alls säkert att det är det djur man får/ska skjuta som dyker upp. Det händer mer än en gång att hundarna har drivit fel djur, eller att drevkedjan driver fram precis allt som går.

Mycket beror också på hur tätt skyttarna sitter i passlinjen. De får inte sitta för tätt, det är givetvis en säkerhetsfråga, men sitter de för glest kommer djuren kunna smita emellan.

Det är naturligtvis också så att det kanske inte alls finns de djur man kan/får jaga i den aktuella såten.

Men som passkytt är det alltid en trevlig upplevelse att sitta på pass. Man får en chans att slappna av, att dricka kaffe och äta en macka, eller vad man nu väljer att käka, i naturen. Beroende på område kan det vara väldigt tyst och när man hör något närma sig går adrenalinet upp.

Radion är alltid grundläggande och via radion kan man snabbt få uppdateringar från hundföraren eller jaktledaren. Appar kan förstås hjälpa till och har mer eller mindre gjort jakten väldigt överskådlig både för deltagare och jaktledare.

Enligt mitt sätt att se det är drevjakten en av de trevligaste formerna av jakten och ett mycket enkelt sätt att komma ut i naturen…

2 Kommentarer on “Olika former av jakt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait