Faror för jakthunden

Jagar du med hund är du väl medveten om alla faror din hund kan råka ut för. Givetvis i kontakt med de djur den jagar, men det finns betydligt fler faror.

Svensk Jakt har nyligen listat sommarens faror för hunden, och Folksam har en bra artikel om faror under olika säsonger. Visserligen ska man aldrig överdriva farorna, det värsta för en jakthund vore att aldrig få jaga, men det finns mycket du själv kan göra för att minska riskerna.

Givetvis är det grundläggande att du måste lära känna din hund och veta vilken riskaptit den har. Är den för modig kommer den åka på stryk eller i värsta fall bli svårt skadad eller dödad. Det kan du se och öva på i hägn och upptäcker du att du har en hund som gärna blir alltför närgången är det en bra idé att ta hjälp för att se vad som går att göra för att undvika närgångna strider.

Sedan har du allt det grundläggande. Se till att ha elektrisk kylfilt på sommaren, värmefilt på vintern, aldrig låta hunden sitta kall och blöt i en bil under längre perioder, torka alltid av den och se till att kontrollera efter skador vid varje paus.

Öva också på inkallningen så att du kan försöka avbryta ett drev som går för långt, eller som är på väg mot en trafikerad väg. Ha en sändare på hunden med möjlighet att koppla upp dig, så att du också kan ge kommandon.

Att lägga korsspår så att hunden får lätt att hitta tillbaka är ett gammalt knep, och kanske inte har så mycket med faror för hunden att göra som att göra det enkelt att få hem hunden igen.

Vad det gäller att bli skadad av andra djur så kan det värsta faktiskt vara ormbett. Även om hundar kan klara det mycket bra finns det bara en sak att göra om du misstänker att hunden blivit biten. Åk direkt till veterinär, även om hunden till synes verkar må bra. Ömhet i nos, hals eller tassar utan synliga skador kan vara ett tecken. Ibland syns ormbettet bra, men långtifrån alltid.

Har hunden blivit ormbiten så ska du hålla den stilla och dessutom inte röra platsen på hunden där du tror bettet har tagit. Det kan bli ett ordentligt träningspass om du måste bära ut hunden genom skogen, men det är bara att bita ihop.

En annan sak som blivit allt vanligare tyvärr är algförgiftning. Badar hunden i vatten med alger och dricker detta kan den bli väldigt sjuk. Kräkningar, darrningar och allmän oro är symtom du måste ta på stort allvar om det här kan ha inträffat. Under jakt kan det vara svårt att veta om hunden har varit iväg ett tag, så åk in till veterinär för säkerhets skull. Se då till att hunden inte slickar sig på pälsen för att undvika att den får i sig mer av algerna.

Fler tips hittar du på länkarna ovan, och tipsa gärna själv om du har något bra tips på hur man ska undvika och hanterar farorna för din hund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait