155 MHz eller 31 MHz radio – vilken ska man välja?

En av de första valen en nybliven jägare får göra är att bestämma sig för vilken jaktradio han eller hon ska köpa. Naturligtvis skulle man kunna säga att det bara är att köpa båda två, men en bra jaktradio kostar trots allt en slant.

Jag har varit med på ett antal jakter där flera deltagare har köpt en lite för billig radio eller använder en gammal sliten, vilket gör att de inte hörs eller så hör inte de alla andra. Så satsa på kvalité om du vill ha bra kvalité på gemensamhetsjakter.

Huruvida du ska välja 155 eller 31 beror delvis på vad jaktlaget du ska jaga med har för radio. Min bedömning är att 155 har blivit vanligare, men det är svårt att få ett entydigt svar på frågan. 31 och 155 har olika för- och nackdelar, men det främsta valet blir förmodligen vad jaktlaget använder.

För min del har det hittills varit uteslutande 155 MHz-radio som använts. Nackdelen med 155 sägs av veteranerna vara att det är färre kanaler, vilket ökar risken att man använder samma kanal som andra lag. 31 har tillgång till 40 kanaler, medan 155 har endast sex kanaler. Det löses dock genom pilottoner, som gör att radion filtrerar ut övrig kommunikation. Tänk bara på att det inte är någon kryptering, utan allt som sägs på kanalen hörs av alla som har kanalen inställd – men de med pilotton hör bara vad andra med samma inställda pilotton säger.

En annan sak du bör ha från start är skogsantenn. Även om du skulle jaga på mark som är väldigt öppen finns det få nackdelar med att sätta på en skogsantenn. Den är längre och ger således längre räckvidd.

Lång räckvädd är kanske 155 MHz-radioapparaternas största fördel, även om 31:an kan fungera bättre i kuperad terräng på korta avstånd har 155:an generellt sett längre räckvidd.

Drifttiden ska förstås med som en viktig del i valet av radio, som förstås inte har någonting att göra med vilken frekvens radion använder. Ju längre desto bättre och kan du dessutom få med ett extrabatteri är det alltid ett plus.

I slutänden lönar det sig som sagt att satsa på kvalité. En jaktradio ska vara tålig och vattentät, men också enkel att använda. Det är egenskaper som du framför allt hittar hos en jaktradio som är lite dyrare. De kostar alla en slant ändå och skillnaden behöver inte vara många kronor.

1 Kommentar on “155 MHz eller 31 MHz radio – vilken ska man välja?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait