Jägarens värld – lägerelden

Den som varit med och jagat någon gång vet hur viktig lägerelden är. Det är där jägarna samlas för att äta, prata och umgås. Mellan jakten och att sitta på pass är det en välbehövlig paus.

Det kan förstås tyckas vara självklart för en jägare att veta hur man gör upp en bra lägereld, men här är några små praktiska tips:

Veden

Ska förstås vara torr. Har du ansvaret i jaktlaget för att ta med ved ut så kvista gärna av lite tändved i förväg, det underlättar när elden ska tändas.

Tändning

Här finns det hur många sätt som helst. Men att använda sig av tändved och så kallad tändkuber är ett enkelt sätt att få igång elden. Tändstickor är förstås nödvändigt, eller någon form av tändare.

Plats

Helst gör du upp eld på grus eller sand, och glöm inte avgränsa elden med stenar. Du får inte elda på eller intill en berghäll, torvmark eller mossa. Elda inte nära träd eller stubbar. Och givetvis inte på någon annans privata tomt.

Säkerhet

Glöm inte säkerheten. Är det eldningsförbud så får du inte elda, men även när det inte är eldningsförbud bör du se till alla förhållanden. Är det torrt och blåser kan det gå riktigt illa.

Släckning

Lämna aldrig en eld som fortfarande brinner. Se till att släcka och gärna med rejäla mängder vatten.

Kan du och har möjlighet så är det förstås bra med en fast eldstad som kan återanvändas vid flera tillfällen.

1 Kommentar on “Jägarens värld – lägerelden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait