Ska vi ha varg eller inte?

Frågan om huruvida vi ska ha varg eller inte i Sverige är en fråga som är minst sagt hett debatterad. Det känns som att både sticka in huvudet i varggapet varje gång man ger sig in i den här debatten, men det är egentligen inte så konstigt. Frågan är infekterad sedan lång tid tillbaka och det finns grupper som lider av att det finns varg.

Jag tror dock inte att en enda jägare egentligen vill utrota vargarna, men allt handlar om balans i naturen. När vargen tillåts komma för nära människor utan att jägarna kan skrämma bort den genom jakt och varningsskott blir den modigare. Precis som alla vilda djur blir om de inte möter en naturlig fiende.

Med andra ord tror jag allt handlar om antal och några få vargar tror jag de flesta jägare kan tolerera. Men inte varg i den mängd att det påverkar tamboskap, löshundsjakt och säkerhet.

Naturligtvis kan man alltid – och bör alltid – diskutera antalet människor. Eftersom vi människor driver politik på planeten som orsakat överbefolkning och miljöproblem är det i slutänden kanske ännu viktigare att diskutera hur många människor planeten kan härbärgera – och då blir vargfrågan mindre intressant.

Vad tycker du om varg?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait