Så identifierar du en årsunge av vildsvin

Den allmänna jakttiden för vildsvin är 1 april – 31 januari, men årsunge av vildsvin är tillåtna att jaga hela året. Det är dock inte helt lätt att veta hur man känner igen en årsunge, eftersom den rent legala definitionen är rätt allmänt hållen.

Observera att råden i det här inlägget bygger på att du vet vad du gör och tar eget ansvar. Du behöver aldrig ångra ett skott du inte tog. Med det sagt så följer några tips om hur du kan identifiera en årsunge av vildsvin.

Börja med att inte ens fundera på att skjuta ensamma vildsvin. Det kan vara mycket svårt att på avstånd bedöma storleken på ett vildsvin om det är ensamt, även om det finns några knep. Satsa därför på att jaga vildsvin i grupp. Siktar du in dig på de mindre grisarna har du gjort den första sållningen av att hitta en årsunge.

Nästa sak du ska titta på är färgen på pälsen. Ju ljusare och brunare desto större chans att det är en ung gris. De äldre grisarna blir nästan svarta i pälsen. Jagar du i mörker blir det förstås svårt att urskilja färg, men nyanser går att se – särskilt om du har mörkersikte.

Om du jagar på åtel, vilket i praktiken är enda alternativet när det inte går att driva med hund, så kan du med fördel måla benen på åteln vita upp till 50 eller 60 cm. Sitter du rätt till kommer du se vilka grisar som passerar under den höjden och då få en uppfattning om storlek. Det är inte ett absolut vetenskapligt sätt att urskilja årsungar, men det hjälper.

Storlek och vikt är vägledande. Naturligtvis kan du inte väga grisen innan skottet, men enligt Jägareförbundets vägledning väger en årsunge runt 60 kg vid ett års ålder. En gris som nått halva den vikten eller runt 40-45 kg är en perfekt gris att jaga eftersom den också är relativt lätt att transportera ut från skogen.

Har du fler tips så dela gärna med dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait