Så tar du ett viltspårchampionat

Har du och din hund klarat av anlagsprov och ett öppenklass så är det inte långt kvar till ett championat. Givetvis ska du göra ett försök, inte minst för att hunden tycker det är kul och samtidigt får bra träning.

Allt du behöver är ytterligare två godkända öppenklass-prov, och av alla totalt tre prov du gör måste det vara minst två olika domare. Det vill säga det är ok att en och samma domare tar två ÖK, men det tredje måste vara en annan domare.

Dessutom behöver skottprövning ske, vilket sker runt 100-200 meter från spårslut. Skottprövningen behöver bara ske en gång på något av de tre ÖK-proven.

Har du klarat ett ÖK så vet du hur det går till och troligen kommer hunden klara även det tredje. Enligt min erfarenhet så finns det förstås några saker som kan ställa till det under proven. Följande kan vara värt att uppmärksamma:

 • Vädret
  Torrt väder, särskilt under lång tid, kan göra det mycket svårare för hunden att plocka upp spåret. Se till att ha med vatten för att fukta nosen under provet.
 • Ditt beteende
  Tänk på att även om hunden gör det mesta av jobbet så kan du ställa till det för hunden genom att klampa på i någon bestämd riktning. Håll hela tiden koll på nosen, kommer den upp så stanna och vänta. Går du i någon riktning i det läget kan hunden tro att det är rätt håll, lite beroende på hur ni har tränat.
 • Distraktioner
  Ett ÖK måste vara nattgammalt och det kan ha sprungit runt en mängd olika djur fram och tillbaka över spåret. Lite beroende på hur din hund fungerar och hur mycket ni har övat på det här så kan det göra att hunden tappar eller går på fel spår. Öva gärna på det innan, har du (som jag) präglat på vildsvin så kan du med fördel dra en rådjursklöv tvärs över spåret och se hur din hund reagerar. Börjar den följa så trampa på linan.
 • Terrängen
  Olika hundar klarar olika marktyper olika bra. Öva gärna på all möjlig terräng. Kärr och torrt ris kan vara utmanande för min hund, även om han fixar det varje gång kan han behöva ringa lite. Var medveten om vad som fungerar för din hund och ge hunden ditt tålamod.

Har du tips på något annat som kan vara bra att tänka på inför prov eller övning så kommentera gärna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait